2013. november 24., vasárnap

Szemszín és a heterokrómia

Egészen tizenéves koromig csodás barna szemeim voltak, melyek tizenéves koromra kizöldültek egy pici változással: az egyik szemem negyede barna maradt, mely állapot nem más mint a részleges heterokrómia. Ne szaladjunk ennyire előre, szükséges néhány alapinformáció ahhoz, hogy megértsük mi is történt valójában.


részleges heterokrómia


A szivárványhártya (iris) színét a benne található festékanyagot (pigment) tartalmazó sejtek száma, pigmenttartalma és elrendeződése határozza meg.
A fő pigment itt is a melanin, azaz a barna festékanyag, mely a bőrben és a hajban is jelen van. Az iris hátsó rétegében a legtöbb ember szeme körülbelül azonos mennyiségű melanint tartalmaz, a különbségekért tehát nem ez felelős. A szivárványhártya elülső rétege határozza meg, milyen színben ragyog a szemünk.
Amennyiben sok pigment található itt, a szem barnának, vagy akár feketének fog hatni. Ha kevés a pigment, a szivárványhártya szürkés színű rostjaival és színtelen alapállományával lép kölcsönhatásba a szembe érkező fény, és ilyenkor kék színt érzékelünk. A közepes mennyiségű pigment átmeneti színeket, világosbarnát, szürkét, zöldet hoz létre.
(Hat szemszíntípus van: kék, barna, zöld, szürke, arany, albínó.)


A heterokrómia egy szemmutáció, amikor is az egyik szem színe eltér a másiktól.
A heterochromia annak az eredménye, hogy viszonylagos többlete vagy hiánya van a melaninnak a szervezetben.. Lehet öröklött, vagy okozhatja genetikai bántalom, betegség, vagy a szem sérülése.
A heterochromia kétféle lehet. A teljes heterochromia amikor az egyik írisz szine különbözik a másik szem szinétől. A részleges heterochromia amikor az egyik szem irisze részleges elszineződést mutat. Mint az én egyik szemem.

Iriszdiagnosztika

Erősen vitatott diagnosztikai módszer, melynek hívei azt állítják, hogy a szivárványhártya egyszerű megtekintésével számos különféle betegség jelenléte megállapítható, beleértve a daganatos folyamatokat is. Bár sok kritika éri a módszert, gyakran mégis sikerül vele kimutatni bizonyos súlyos betegségeket is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése